Interview: Wendy Wang

Op je Facebook profiel staat art director, creative producer…wat houdt dat precies in?

Ik bedenk online en offline concepten voor fashion brands, magazines, editorials en events. Vaak in de rol als art director, producer en stylist.

 

Wat is het verhaal van jou en de Bao? We begrepen dat je een rechtstreekse connectie hebt met Eddie Huang van Baohaus

Anderhalf jaar geleden ging ik naar New York om acht maanden bij Vmagazine te werken, aangeraden door een vriend uit Amsterdam die heel goed wist dat ik een grote foodie ben, ben ik terecht gekomen bij Baohaus. Daar heb ik Evan (Eddie’s broertje) leren kennen en zijn we vrienden geworden. Op die manier leerde ik dus de rest van Baohaus kennen (waaronder Eddie en zijn vrienden),  heb ik af en toe mee mogen helpen met hun catering events, maar heb ik vooral heel veel kunnen beleven wat betreft echte New Yorkse cultuur (hiphop, uitgaansleven en damn good street food). Door de mensen bij Baohaus heb ik New York kunnen mee maken als een local, ik heb vrienden voor het leven gemaakt en NY is m'n tweede thuis geworden.

Als een jong onwetend ziel verwend door een nonchalant boeit-me-allemaal-niet-zo-heel -veel leven in Amsterdam, heeft New York m'n ogen geopend en me dorstig gemaakt om meer te willen. Eten was altijd me eerste liefde, het is een belangrijk onderdeel van me cultuur en familietradities, maar ik heb het nooit gezien als een carrièrekeuze.  Als kind heb ik altijd van me ouders mee gekregen om m'n diploma te halen, te ondernemen en dus niet in de keuken te staan.

Eddie Huang heeft me laten zien dat het niet perse op die manier hoeft te gaan. Hij heeft zijn rechten diploma aan de kant geschoven om zijn passie in eten te verdiepen en heeft het zich eigen gemaakt. Dat kan ik ook, zonder mijn passie voor branding en art-direction te vergooien. Het hoeft niet het een of het andere te zijn, we leven vandaag juist in een tijd waar je alles kunt combineren en je eigen vertaling kunt maken. Mijn Bao’s zijn mijn eigen vertaling, geïnspireerd door Baohaus, m'n oma’s recepten en m'n eigen vreemde culinaire experimenten van m'n studententijd. Als je dat bij elkaar optelt dan krijg je Wendy’s Bao, letterlijk mij in een broodje. 

 

Als je niet zelf Bao’s aan het eten bent, wat staat er dan boven aan op je menu?

Ik heb liefde en respect voor alle soorten keukens en gerechten, van streetfoods tot culinaire hoogstandjes. Ik wil alles een keer proeven. Echt goed eten dat proef je, zie je en voel je. M'n moeder zei altijd echt lekker eten heeft niks met dure ingrediënten te maken, maar met de ziel van de chef, als het met liefde en vreugde is gemaakt kan je dat proeven. En ik heb dat meerdere keren kunnen proeven bij verschillende tentjes en mensen thuis, dus om te kiezen wat boven aan m'n menu staat vind ik dat moeilijk, het zou een waslijst worden.

M’n moeder zei altijd echt lekker eten heeft niks met dure ingrediënten te maken, maar met de ziel van de chef, als het met liefde en vreugde is gemaakt kan je dat proeven.

 

Maar om toch even te proberen: Me moeder’s home made dumplings, Mission Chinese’s spicy chicken wings, Yautcha’s Peking duck pancakes en Broodje kroket met mosterd van Van Dobben.

 

Welke trend in Amsterdam zie je graag verder gaan/komen? En tegen welke hype/trend zeg je liever gedag?

Ik zie steeds met experimenten en onconventionele combinaties op culinair gebied, vroeger was je of een Italiaans, Chinees of Frans restaurant. Nu worden die lijnen steeds meer vervaagd en zie je meer gedurfde combinaties. Dat ik vind geweldig om te zien, hoe wij als een jong generatie niet alleen evolueren in onze levenswijze, cultuur maar ook eten.

Persoonlijk kijk ik enorm op naar jonge chefs zoals Ryan Clift, David Chang en Sean Brock die durft te experimenteren, zonder respect te verliezen voor de ingrediënten en de basis vakmanschap, en zo hun eigen vertaling te creëren.

Tegen alle restaurants die zich zelf “Fusion” noemen en proberen westers te koken met Aziatische gerechten of andersom zeg ik asjeblieft stop. Je maakt niemand iets wijs, en het ziet er belachelijk uit, net een blanke boer uit Breda in een Kung Fu pak die zichzelf Wong noemt. Nergens voor nodig.

 

Wat is jou relatie met blauwe enveloppen? 

Als je het over de Belastingdienst heb en aangezien dit online komt.. zeg ik 'geweldig!' Maar even serieus, ik heb er zelf geen verstand van, maar ik heb gelukkig hulp van de beste boekhouder van Amsterdam Noel Stuart van The Mercenary, hij zorgt ervoor dat ik nooit naar de blauwe enveloppen hoeft te kijken en m'n volle aandacht in m'n Bao’s kan steken. Zodat m'n fijnproevers altijd alleen maar vreugde en liefde proeven in me eten en geen Belastingdienst.

 

Wellicht heb je nog iets anders belangrijks te vertellen….

Voor alle health freaks en fitness fanaten, zou m'n Bao waarschijnlijk op de eerste plek staan op jullie lijstje van dingen die jullie niet mogen eten van je Paleo diet. Maar ik zeg je dit, wij Aziaten zijn niet voor niks de meest slanken en jeugdig uitziende volken sinds mensheid. Ik durf je met mijn maatje 32 en 45 kilo te zeggen dat wanneer je echt geniet van je eten veel meer voor je zou doen dan een quinoa salade en 130 sqauds. Me moeder (meest wijze vrouw die ik ken) zegt altijd als je gaat janken moet je niet gaan eten, dat is zonde van me eten en kan je niet verteren. Kom maar terug als je weer kan lachen dan mag je eten.

Dus voor elke hap die je neemt, zorg ervoor dat je er van geniet, en altijd met en lach.

 

Social media links Wendy Wang: 

Wndywang.com

Instagram.com/wndywndy

Instagram.com/wendysbaos

Facebook.com/wendysbaos

Wat je moet weten over uitstel van de belastingaangifte

Dinsdag 5 mei is de laatste dag dat particulieren en ondernemers belastingaangifte kunnen doen. Iedereen die een boete wil voorkomen, kan het beste voor woensdag uitstel aanvragen.

Uitstel aanvragen kan zowel digitaal of telefonisch. Er kan ook een ingevuldformulier via de post worden verzonden. Vanaf 6 mei is dat nog de enige optie.

Particulieren en ondernemers die hun aangifte door een belastingconsulent laten doen, kunnen het beste met hem of haar contact opnemen. De belastingconsulent kan namens een ander uitstel aanvragen.

Als uitstel wordt verleend, dan geldt dat standaard tot 1 september. Mensen die nog langer uitstel willen hebben, moeten daar een goede reden voor geven.

Verzuimboete

Als de aangifte inkomstenbelasting te laat binnen is, kan de fiscus een verzuimboete opleggen. Het gaat om een bedrag van 369 euro. De boete kan oplopen tot 5.278 euro als iemand vaker heeft verzuimd aangifte te doen.

Iedereen die te laat is, krijgt eerst een herinnering. Als er dan nog geen aangifte wordt ingeleverd, verstuurt de Belastingdienst een aanmaning met een nieuwe termijn waarbinnen de aangifte verstuurd moet worden.

Als de aangifte dan nog niet op tijd is verzonden, volgt een boete. Wie er niets aan kan doen dat er geen of niet op tijd aangifte is gedaan, krijgt geen boete.

Mensen die helemaal geen aangifte versturen, krijgen een aanslag. De fiscus maakt dan een schatting van het bedrag waarover belasting moet worden betaald.

 

Zie ook: Ruim 8,1 miljoen keer belastingaangifte gedaan

Vergrijpboete

Iedereen die opzettelijk geen aangifte heeft gedaan of expres een onjuiste of onvolledige aangifte heeft gedaan, kan een vergrijpboete krijgen.

In het geval van opzet komt de boete neer op de helft van de belasting die over het verzwegen bedrag betaald moest worden. Als het om grove schuld gaat, zal de boete 25 procent zijn. Er is bijvoorbeeld sprake van grove schuld als iemand laakbaar slordig of ernstig nalatig is geweest.

Spaargeld

Mensen die opzettelijk inkomen uit spaargeld en beleggingen niet of onjuist hebben aangegeven in box 3, moeten een boete van 150 procent betalen. In geval van grove schuld is de boete 75 procent.

Degene die de boete krijgt opgelegd, kan bezwaar maken. Dat kan resulteren in een lagere boete of een kwijtschelding. Ook het op tijd verbeteren van de aangifte kan een boete voorkomen.

Overigens is aangifte doen niet voor iedereen verplicht. Dit geldt alleen voor mensen die hierover een brief hebben gekregen, die zonder medeweten van de fiscus betaald werk hebben gedaan of vermogen hebben.

 

bron: www.nu.nl

 

The Mercenary / Borrel.

Sinds begin van deze zomer hebben we ons kantoor aan de Witte de Withstraat 10 in Amsterdam. Tijd voor een informele get together. Drinks met dank aan Budweiser Budvar en Wostok, fingerfoods door Nghia N Nghia X Chow Amsterdam en de muziek door oa Vic Crezée Urvinho & Faya, Mike Latina, DJ Sir Rocco , Mr. Woodcole en Snelle Jelle

RSVP via event@themercenary.nl zodat we weten wat we kunnen verwachten!

Aanmelden voor Facebook

Info
The Mercenary / Borrel.
Datum: Vrijdag 26 September
Tijd: 17:00 tot 22:00
Adres: Witte de Withstraat 10hs 
(Meneer de Wit), 1057 XV Amsterdam

Sponsors:
Budweister Budvar, Wostok

Partners:
Culture Club FoundationEAST WEST

Stichting Culture Club ontvangt donatie


 

Stichting Culture Club heeft wederom een donatie gekregen van de gemeente Den Haag voor het initiatief East West Exchange. 

EAST-WEST EXCHANGE is an iconic event showcasing the promising and exciting new art forms from Asia or the pan Asian diaspora. This exchange is always meant to make unexpected links with our broader society, through different forms of communication. The goals of East West Exchange is to accelerate unexpected connections and to make new traditions by bringing shared values and joy to the fore.

 


Favela Painting weet van geen stoppen


The Favela Painting project started in 2005 when dutch artists Haas&Hahn (Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn) had the idea of creating public artworks in favelas in Rio de Janeiro. Not just to beautify, but also to create a dialogue with their surroundings. After several successful projects, the image of a square painted in a design of radiating colors yielded worldwide fame and transformed Rio into 'one of the world’s 10 most colorful places', according to CNN. Haas&Hahn were invited to show their work at the New York based gallery Storefront for Art & Architecture, followed by an invitation from the Philadelphia Mural Arts program to paint several complete blocks in a dilapidated area in North Philly. The artists get invited worldwide to teach, to speak about their work, consult cities on community art projects and look at possible locations for future projects. They have recently restored their first painting in Rio and are currently planning a grand return to paint an entire favela.